Έξυπνοι τρόποι για να δικτυωθείτε… επαγγελματικά στο facebook

facebook-business1

Είναι σίγουρο ότι όλοι γνωρίζετε τι είναι το facebook. Για την ακρίβεια πολλοί από σας είσαστε ήδη μέλη του. Το θέμα είναι ότι στη χώρα μας, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι περισσότερο γνωστή για την ψυχαγωγία που προσφέρει και λιγότερο για τις επαγγελματικές ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει κάποιος μέσα από αυτή.

Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ειδικότερα, στην Αμερική τα sites κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά στην αναζήτηση εργασίας και στην προώθηση της καριέρας της νέας γενιάς εργαζομένων.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του αρμόδιου αμερικανικού φορέα για την ανεργία (δικού μας ΟΑΕΔ) η διατήρηση ενός στέρεου δικτύου είναι ζωτικής σημασίας για να έχει κάποιος μια επιτυχημένη καριέρα. Από την ίδια έρευνα, προκύπτει ότι μεταξύ των ηλικιών 18 και 34, ο μέσος εργαζόμενος στις ΗΠΑ θα αλλάξει εννέα διαφορετικές θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι για να παραμένει κάποιος συνεχώς εντός της αγοράς εργασίας θα πρέπει να αναπτύξει το δίκτυο των επαφών του και πέρα από τους παλιούς του φίλους, τους συμμαθητές και τους πρώην εργοδότες του. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το networking παραμένει o νούμερο ένα τρόπος για την κάλυψη των περισσότερων θέσεων εργασίας.
Όμως στη σημερινή εποχή ο παραδοσιακός τρόπος δικτύωσης δεν αρκεί. Ο καθένας θα πρέπει, πλέον, να αξιοποιήσει και τα κοινωνικά ιντερνετικά δίκτυα. Μέσα σ’ αυτά, τα ατομικά στοιχεία επικοινωνίας είναι πολύ πιο εύκολα διαθέσιμα, ενώ οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί και μπορεί κανείς να επικοινωνήσει πιο εύκολα μαζί τους. Την ίδια στιγμή, μπορείτε να συμμετέχετε σε πολυάριθμα φόρουμ και να μοιραστείτε μαζί με άλλους υποψηφίους ή μέλη των επαγγελματικών κοινοτήτων τις εμπειρίε σας.
Βέβαια, για να πούμε και του στραβού το δίκιο μεταξύ των κοινωνικών δικτύων το linkedIn θεωρείται περισσότερο επαγγελματικό σε σχέση με το facebook.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το facebook, λόγω της αναγνωρισιμότητάς του, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό εργαλείο δικτύωσης, αρκεί να το χρησιμοποιήσετε σωστά.
Βασική προϋπόθεση είναι να δημιουργήστε ένα επαγγελματικό προφίλ πέραν του προσωπικού σας, στο συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο.
Πολλές εταιρίες έχουν τις δικές τους σελίδες στο facebook ή έχουν αναρτήσει το προφίλ τους. Είναι λοιπόν μία καλή ευκαιρία να δημιουργήσετε και εσείς το δικό σας professional προφίλ, προκειμένου να στέλνετε τα σωστά μηνύματα σε έναν πιθανό σας εργοδότη.

Μέσα από αυτό θα πρέπει να προβάλετε τις επαγγελματικές οργανώσεις στις οποίες ανήκετε, να σχολιάζετε άρθρα που σχετίζονται με τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε και φυσικά να αποφύγετε να μοιράζεστε με τους φίλους σας χιουμοριστικά ή πιο ελαφριά θέματα που μπορεί να βλάψουν τη διαδικτυακή σας εικόνα. 

Τώρα, αν σας έπεισα και θέλετε να πάρετε «μάστερ» ως networker μέσω facebook θα σας πρότεινα τα εξής:

Βρείτε τις εταιρίες που σας ενδιαφέρουν στο facebook και μελετήστε τις σελίδες τους
Ερευνήστε όχι μόνο για πιθανές ανακοινώσεις θέσεων εργασίας, αλλά και όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που αφορούν στις δράσεις της εταιρίας, τα δελτία τύπου ή στους υπαλλήλους που αναρτούν τα στοιχεία. Αυτό θα σας βοηθήσει να ενημερωθείτε σωστά για τον οργανισμό, στον οποίο επιθυμείτε να ενταχθείτε και να κάνετε πιο στοχευμένες κινήσεις. 

Ακολουθήστε τις σελίδες των ενώσεων και των ομάδων που ανήκουν στον τομέα σας
Δείτε με προσοχή τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σε αυτές σελίδες. Είναι ένας τρόπος για να διαγνώσετε, εγκαίρως,  πιθανές ευκαιρίες καριέρας που θα μπορούσαν να υπάρξουν στο μέλλον. Επίσης, βρείτε ευκαιρία να αναδείξετε τις γνώσεις σας μέσα από τα δίκτυα αυτά.

Βρείτε τα πρόσωπα «κλειδιά» στον τομέα σας
Εγγραφείτε στις ομάδες που βρίσκονται τα σημαίνοντα πρόσωπα, ακολουθείστε τις δράσεις τους και βρείτε τρόπους για να συνεισφέρετε και να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις που οργανώνουν, προκειμένου να κάνετε αισθητή την παρουσία σας.

Γίνετε μέλη και σε groups που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενό σας
Μην αποκλείετε δίκτυα που βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο, γιατί αυτά μπορεί ανοίξουν δρόμους για να εντοπίσετε τις συγκεκριμένες ομάδες, που σας ενδιαφέρουν.

Παραμείνετε ενεργοί στα κοινωνικά δίκτυα ακόμη και όταν έχετε δουλειά
Δεν είναι ανάγκη να ψάχνετε δουλειά για να αναπτύξετε το επαγγελματικό σας προφίλ στο facebook. Καλό είναι να συμμετέχετε σε όλες τις φάσεις της καριέρας σας, γιατί καταρχήν στις μέρες μας κανείς μας δεν ξέρει πόσο μακριά είναι από την αναζήτηση μιας νέας δουλειάς. Από την άλλη πάλι, αν νοιώθετε ευγνωμοσύνη για ένα άτομο που σας βοήθησε να βρείτε δουλειά, ο καλύτερος τρόπος για να το ανταποδώσετε είναι να βοηθήσετε και εσείς με τη σειρά σας κάποιον άλλον να βρει το δικό του επαγγελματικό… λιμάνι.

Πηγή : kariera.gr , άρθρο της Μίνας Μπαγιώτα