Κι ενώ εύκολα έρχονται στα χείλη μας ονόματα όπως ο Bill Gates της Microsoft και ο Steve Jobs της Apple, που αμφότεροι προήγαγαν τα τεχνολογικά τα πράγματα, δεν είναι ωστόσο οι μόνοι που άλλαξαν τον ρου της τεχνολογίας.
Με αυτά υπόψη, ας δούμε τους πρωτεργάτες της τεχνολογίας που σημάδεψαν τον τομέα με τη δουλειά και την πρωτοποριακή τους σκέψη…
Charles Babbage
Alan Turing
Ο «πατέρας» της πληροφορικής δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις! Ο ογκόλιθος της τεχνολογικής προόδου ήταν ο δημιουργός του περίφημου Turing test, που καθόριζε αν μια μηχανή κατείχε νοημοσύνη (τεχνητή φυσικά), ενώ ο ίδιος ο Turing «έσπαζε» τα κωδικοποιημένα μηνύματα των Ναζί για λογαριασμό των Συμμάχων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…
Ada Lovelace
Η «γητεύτρα των αριθμών» ήταν κόρη του γνωστού ποιητή λόρδου Βύρωνα και συνεργάστηκε με τον Babbage στις υπολογιστικές του συσκευές. Πίστευε ότι οι αριθμοί μπορούσαν να αντιπροσωπεύσουν τα πάντα, από την αρμονία της μουσικής μέχρι και τη σύνθεση των εικόνων, ενώ κατάφερε να σχεδιάσει αλγόριθμους και προγράμματα πριν να υπάρξουν καν υπολογιστές που να μπορούσαν να τα τρέξουν!
Grace Murray Hopper
Αξιωματικός του Ναυτικού και μηχανικός υπολογιστών, η Grace Murray Hopper ήταν πρωτεργάτρια των πρώιμων υπολογιστικών προγραμμάτων. Η εκτεταμένη δουλειά της στο πεδίο του προγραμματισμού θα οδηγούσε τελικά στην ανάπτυξη υπολογιστικών γλωσσών όπως η COBOL. Σύμφωνα μάλιστα με τον θρύλο, η Hopper ήταν που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «ιός υπολογιστή», όταν έπρεπε να απομακρύνει έναν πραγματικό σκόρο από το εσωτερικό ενός computer…
Gordon Moore
Ο Gordon Moore, ο συνιδρυτής της Intel, ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι χάρη στις βελτιώσεις της κατασκευαστικής διαδικασίας, τις καλύτερες τεχνολογίες και την οικονομική αποτελεσματικότητα, ο αριθμός των διακριτών χαρακτηριστικών ενός μικροτσίπ διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια. Την παρατήρηση αυτή την ονομάζουμε έκτοτε «Νόμο του Moore» και αυτός είναι ο λόγος που ο υπολογιστής μας γίνεται παρωχημένος κάθε δύο χρόνια!
Tim Berners-Lee
Κάθε φορά που μπαίνουμε στο Internet πρέπει να ευχαριστούμε τον Tim Berners-Lee. Αυτός «ανακάλυψε» τον Παγκόσμιο Ιστό [World Wide Web] και ανέβασε την πρώτη ιστοσελίδα του κόσμου το 1990. Μιλώντας για σημαντικές τεχνολογικές συνεισφορές…
Vinton Cerf και Robert Kahn
Ενώ δούλευαν στο ARPANET, τον προκάτοχο του Internet, οι Vinton Cerf και Robert Kahn σχεδιάζουν τα πρωτόκολλα ελέγχου μεταβίβασης πληροφοριών και τα πρωτόκολλα του Διαδικτύου. Τα πρωτόκολλα αυτά είναι οι κανόνες που ακολουθούν έκτοτε οι υπολογιστές για να στέλνουν πληροφορίες μέσω Internet.
Douglas Engelbart
Πίσω στα 1963, ο Douglas Engelbart σχεδίασε το πρώτο ποντίκι υπολογιστή στο ινστιτούτο SRI International. Το 1968 μάλιστα ο Engelbart έκανε μια παρουσίαση της εφεύρεσής του, αλλά και του πρώτου Γραφικού Περιβάλλοντος Χρήστη [Graphical User Interface – GUI]. Αν χρησιμοποιούμε σήμερα τους υπολογιστές με τον τρόπο που το κάνουμε, τον Engelbart πρέπει να ευχαριστούμε…
Arthur C. Clarke
Ο βρετανός συγγραφέας Arthur C. Clarke περιλαμβάνεται μεταξύ των «πατέρων» της επιστημονικής φαντασίας και είναι ιδιαίτερα γνωστός για έργα όπως το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος». Η επίδραση που είχαν οι ιδέες του στον κόσμο της τεχνολογίας είναι κολοσσιαία: το 1945 οραματίζεται -και περιγράφει αναλυτικά- την ιδέα ενός επικοινωνιακού συστήματος που βασίζεται σε τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο βασίζεται σήμερα στη χρήση δορυφόρων…
William Gibson
Ο William Gibson είναι πασίγνωστος για τη θεωρητική -και ακραία τεχνολογική- μυθιστορία του, ενώ αυτός ήταν ο πρώτος που θα χρησιμοποιήσει τον όρο «κυβερνοχώρος» [cyberspace] ήδη από το 1982. Η επιστημονική του φαντασία προέβλεψε τεχνολογίες που κυμαίνονται από το Internet μέχρι και την εικονική πραγματικότητα…
Jack Kilby και Robert Noyce
Δουλεύοντας ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, οι Jack Kilby και Robert Noyce ανακαλύπτουν τις δυνατότητες που παρέχουν στα υπολογιστικά κυκλώματα τα ημιαγώγιμα υλικά. Το περίφημο «ολοκληρωμένο κύκλωμα» θα γίνει η βάση για κάθε ηλεκτρονική συσκευή, δίνοντας τεράστια ώθηση στη βιομηχανία ηλεκτρονικών και υπολογιστών. Χωρίς αυτούς, το smartphone μας θα χρειαζόταν καροτσάκι για να το μεταφέρουμε!
Fujio Masuoka
Ο Fujio Masuoka ανακάλυψε τη μνήμη flash, τον τρόπο αποθήκευσης δεδομένων δηλαδή σε ημιαγώγιμα τσιπάκια αντί σε σκληρούς δίσκους. Ο Masuoka δούλευε για την Toshiba.
Πηγή : : ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ
Πρόσφατα σχόλια