Αγάπη και σεξ στο ίδιο σημείο του εγκεφάλου …

Love & Sex
Μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε… Αν το έχεις εκστομίσει αυτό –και σίγουρα το έχεις κάνει– για κάποιο φιλικό σου ζευγάρι, που παρ’ ότι τρώγονται σαν το σκύλο με τη γάτα, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν μπορούν λεπτό ο ένας χωρίς τον άλλο και το τέλος της μέρας τους βρίσκει μετά από ομηρικούς καβγάδες να χουχουλιάζουν στην ερωτική τους φωλίτσα, τότε μάθε ότι ο κανόνας ισχύει και με ένα άλλο φαινομενικά αταίριαστο ζευγάρι: λέγονται αγάπη και επιθυμία.
Και αν η αγάπη σου φαίνεται ένα πολύ όμορφο, ανώτερο και σίγουρα αυθεντικό συναίσθημα, εν σχέσει με την επιθυμία που μπορεί να περιορίζεται και μόνο στο σεξ (ουυυυυυυ, ουρλιάζει η Ελένη Λουκά που κρύβεις μέσα σου), τότε να σε ενημερώσω ότι η δική τους φωλίτσα είναι επίσης κοινή και λέγεται εγκέφαλος.

 
Και επειδή ο εγκέφαλος έχει πολλές οδούς και παρακλάδια, τύπου Περιστέρι- Ανθούπολη, να σε ενημερώσω ότι αγάπη και επιθυμία είναι κοντογειτονάκια: η πρώτη κατοικοεδρεύει στον εμπρόσθιο μετωπιαίο λοβό, ενώ η δεύτερη στο ραβδωτό σώμα του εμπρόσθιου τμήματός του (θα μου πεις σε φώτισα, και δίκιο θα έχεις, αλλά είναι δίπλα δίπλα, σε διαβεβαιώνω!) Και γιατί μπαίνω στον κόπο να σου δώσω διευθύνσεις και ονόματα; Για να σου δείξω πόσο κοντινή είναι η απόσταση μεταξύ της αρχικής επιθυμίας (και του άγριου σεξ που ακολουθεί) και της μετατροπής της σε αληθινή και αγνή (σνιφ σνιφ) αγάπη.
 
Τη χωροθέτηση και την ανακάλυψη των κατοικιών των συναισθημάτων δεν της έκανα εγώ βέβαια, αλλά βοήθησαν μία ομάδα Ελβετών και Αμερικανών καθηγητών Ιατρικής, που αφού μελέτησαν ενδελεχώς 20 διαφορετικές μελέτες σχετικά με τη δομή του εγκεφάλου, παρατήρησαν ποια είναι τα τμήματα που ενεργοποιούνται στο άτομο κάθε φορά που αντικρίζει απλά μία κοπέλα ή άνδρα που του/της ανοίγει την όρεξη ή το άλλο του μισό, σε περιπτώσεις χρόνιων σχέσεων.
 
Και παρ’ ότι η απόσταση είναι μικρή, η σύνδεση αγάπης και επιθυμίας μέσα στο μυαλουδάκι σου συνδέεται με εντελώς διαφορετικά πράγματα, αν θες να ξέρεις (και να μην θέλεις, θα σε ενημερώσω ταχύτατα): η επιθυμία έχει να κάνει πέραν από τη σεξουαλική έλξη και με όλα τα εγγενώς ευχάριστα πράγματα της ζωής, όπως η διασκέδαση, το φαγητό, και η παρακολούθηση μίας αγαπημένης ταινίας. Τότε, το σχετικό τμήμα χτυπάει κόκκινο. Α, και στους οργασμούς απλά παίρνει φωτιά…
 
Όσο για το πιο αγνό πρώτο ξαδερφάκι του; Ε, αυτό έχει να κάνει με όλα τα αισθήματα στοργής και δοτικότητας που κρύβουμε μέσα μας, και ενεργοποιείται ιδίως στις περιπτώσεις όπου ο εγκέφαλος γνωρίζει ότι θα υπάρξει αμοιβαιότητα και ανταπόδοση, ένα είδος ανταμοιβής για την αγάπη που θα προσφέρεις. Και αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι τα σχετικά αισθήματα συνδέονται τόσο άμεσα, που από ένα πακέτο με τα αγαπημένα σου chips, τα οποία καταβροχθίζεις με ρυθμούς εκσκαφέα καθισμένη στον καναπέ, μπορείς να οδηγηθείς σε χρόνο dt στο διπλανό τηλέφωνο και να κάνεις κλαίγοντας ερωτική εξομολόγηση στο αντικείμενο του πόθου σου, απλά και μόνο γιατί τα chips που τρως (όλως τυχαίως) είναι τα αγαπημένα του…
 
Ουάου, θα πεις! Αγάπη και σεξ τρελά γειτονάκια και εν δυνάμει συγκάτοικοι (στην τρέλα σίγουρα), τώρα και με τη βούλα της επιστήμης. Η οποία βάλθηκε να τρελάνει το κεφάλι σου και να ανακαλύψει ότι κρύβεις μέσα σε αυτό. Και η οποία βούλα προχωρά και λίγο παρακάτω, προσθέτοντας ότι η πολυκατοικία της γωνίτσας του εγκεφάλου που στεγάζει την αγάπη, έχει και έναν άλλο ένοικο, λίγους ορόφους ψηλότερα ή χαμηλότερα: τον εθισμό στα ναρκωτικά και τις ουσίες γενικότερα.
 
Το οποίο, αν ξεπεράσεις το πρώτο σοκ, κάνει και λίγο φυσιολογικό, καθώς στην τελική και η αγάπη δεν είναι αποτέλεσμα ικανοποίησης και ανταμοιβής της επιθυμίας; Ε, το ίδιο συμβαίνει και με τα ναρκωτικά. Και χρησιμοποιώντας την επαγωγική μέθοδο, μπορείς πλέον να καταλήξεις στο τελικό επιστημονικό συμπέρασμα: η αγάπη είναι το ισχυρότερο ναρκωτικό! Μέσα και έξω από το κεφάλι σου…