Φάλαινα που μιλά σαν άνθρωπος!

Νέα ανάλυση από ηχογραφήσεις φάλαινας που βρισκόταν σε αιχμαλωσία από τη δεκαετία του 1970 έδειξε ότι το κήτος μιμούνταν την ανθρώπινη φωνή.

Το 1984 οι φροντιστές που εργάζονταν στο Εθνικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Θηλαστικών στις Ηνωμένες Πολιτείες άκουσαν ένα μουρμουρητό από μια μεγάλη δεξαμενή όπου κρατούνταν φάλαινες και δελφίνια.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν, ακουγόταν λες και συνομιλούσαν δυο άνθρωποι σε μακρινή απόσταση, σύμφωνα με το real.gr

Μόνο όταν μετά από καιρό ένας δύτης που είχε βουτήξει στη δεξαμενή ανέβηκε στην επιφάνεια και ρώτησε: «ποιος μου είπε να βγώ έξω;» οι επιστήμονες κατάλαβαν ότι οι ήχοι προέρχονταν από μια αρσενική φάλαινα μπελούγκα.

Μάλιστα από την ακουστική ανάλυση προέκυψε ότι ήχοι της αρσενικής φάλαινας, εν ονόματι NOC, είχαν ηχητικές συχνότητες αρκετές οκτάβες χαμηλότερες από τους τυπικούς ήχους των φαλαινών, παρόμοιες με την ανθρώπινη φωνή.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην επιστημονική επιθεώρηση «Current Biology».Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η φάλαινα άκουσε και μιμήθηκε ανθρώπινους διαλόγους χάρη στην επαφή που είχε με τους ανθρώπους.

Αυτό το κατάφερε μεταβάλλοντας την πίεση στις ρινικές της κοιλότητες. Ο Noc συνέχισε να μιμείται την ανθρώπινη φωνή για τέσσερα ολόκληρα χρόνια όμως αργότερα σταμάτησε και άρχισε να εκπέμπει υψηλές ηχητικές συχνότητες όπως οι υπόλοιπες φάλαινες.

Ο Noc αιχμαλωτίστηκε στο Χάντσον Μπέι του Καναδά το 1977, σε ηλικία δυο ετών, και μεταφέρθηκε στην Καλιφόρνια για να ενταχθεί στο ερευνητικό πρόγραμμα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού για τα θαλάσσια θηλαστικά. Πέθανε πριν πέντε χρόνια.